Leegstaande woningen en gebouwen zijn storende elementen in het straatbeeld en kunnen aanleiding geven tot verloedering van een buurt. 
Ze dragen bij tot de schaarste op de woningmarkt die momenteel al vrij problematisch is.
Bovendien trekt leegstand vandalisme aan.

Verantwoordelijkheid en Beheer

Wooneco beheert de leegstandsregisters voor de gemeenten Aalter, Lievegem, Kaprijke, Wachtebeke en Zelzate.
Deze samenwerking zorgt ervoor dat leegstaande panden worden opgespoord, administratief geregistreerd in het leegstandsregister en, indien van toepassing, worden geschrapt uit het register.

  • Een woning wordt als leegstaand beschouwd indien deze meer dan 12 maanden niet volgens de woonfunctie wordt gebruikt.
  • Een gebouw wordt als leegstaand beschouwd indien de helft van de totale vloeroppervlakte, gedurende 12 maanden, niet volgens de functie van het gebouw wordt gebruikt.

De gemeenten zelf zijn verantwoordelijk voor het vaststellen en innen van de leegstandsbelasting en het toekennen van vrijstellingen.
De specifieke reglementen per gemeente zijn hier te raadplegen:

Wat kan ik doen als eigenaar van een leegstaand pand?

Heb je een brief ontvangen waarin staat dat je woning of gebouw is opgenomen in het leegstandsregister? Dit betekent dat je pand als leegstaand wordt beschouwd.

Na één volledig jaar op het leegstandsregister zal je hiervoor een belasting moeten betalen. Om deze belasting te vermijden, zijn volgende stappen mogelijk:

  1. Schrapping aanvragen

Je pand kan uit het leegstandsregister worden geschrapt als het minstens zes opeenvolgende maanden opnieuw wordt bewoond of gebruikt.

U kunt een schrapping schriftelijk aanvragen via leegstand@wooneco.be, met in bijlage de nodige bewijsstukken.

  1. Vrijstelling aanvragen

In sommige gevallen kun je een vrijstelling van de leegstandsbelasting krijgen, afhankelijk van de regels in jouw gemeente. Raadpleeg het belastingreglement van je gemeente om te zien of je in aanmerking komt.

Hulp bij Renovatie

Wilt u het pand renoveren maar weet je niet waar te beginnen? Wooneco biedt ondersteuning via een groepsaanbod voor energetisch renoveren.

 

Contact en Dossierbeheer

Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het aanleveren van de nodige bewijsstukken en het doorgeven van wijzigingen in je dossier. Heb je vragen of wil je wijzigingen doorgeven?

Neem contact op via e-mail: leegstand@wooneco.be