Als je een geschikt dak hebt qua oriëntatie en de stabiliteit van je dak is goed, zijn zonnepanelen het investeren waard.
WERKING
Bij zonnepanelen wordt zonne-energie omgezet in elektrische energie met behulp van zonnecellen. De meeste zonnecellen bestaan uit silicium. Ook bij bewolkt weer en in de winter is er voldoende licht om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken, alleen zal dit dan uiteraard minder zijn dan wanneer de zon schijnt.
VOORWAARDEN
- Helling en oriëntatie: Zonnepanelen kan je op bijna elke helling en oriëntatie plaatsen. Alleen zal je mogelijk iets minder opbrengst hebben. Panelen die op het zuiden zijn gericht met een hellingsgraad tussen de 10 en 60°, zorgen voor een maximale opbrengst. Als je panelen in een noordelijke oriëntatie plaatst in een helling van 30°, dan zie je dat ze nog steeds 65% kunnen opbrengen. De meeste mensen verbruiken meestal vooral elektriciteit ’s morgens en ’s avonds dus dan is het mogelijk het interessantste om de zonnepanelen bv. oost-west te plaatsen, zodat jouw eigen verbruik het meest gedekt wordt door de opbrengst van de panelen en je op die manier meer kan besparen.
- Schaduw: De belangrijkste beperking voor zonnepanelen is schaduw. Je dak zou schaduwvrij moeten zijn tussen 10 en 16u tijdens lente, zomer en herfst. Zonnepanelen worden vaak in een lus aan elkaar doorverbonden. Als er schaduw op een van de zonnepanelen valt, dan beïnvloedt dit de opbrengst van alle zonnepanelen in de lus op een negatieve manier. Heb je toch teveel schaduw dan kan je werken met micro-omvormers / optimizers zodat de lussen kleiner worden en dus niet alle panelen last hebben van de beschaduwing.
- Temperatuur: Panelen die teveel opwarmen zullen minder opbrengen. Panelen die iets van het dak losliggen kunnen op warme dagen langs de onderzijde afkoelen door de luchtstroming. Panelen die in het dak zijn gemonteerd hebben dat voordeel niet.
- Omvormer: kies de omvormer zwaar genoeg, maar te zwaar is eigenlijk enkel nodig als je de installatie later nog wil uitbreiden. Afhankelijk van de oriëntatie is die vaak gedimensioneerd op 90% van het totaalvermogen. De omvormer is het onderdeel dat meestal het snelste defect is, dus hier vraag je best ook een lange garantie op (minstens 10 jaar).
- Staat van het dak: Aangezien de zonnepanelen er toch tot 30 jaar kunnen liggen, bekijk je best of dit ook met het huidige dak lukt:
- Is de structuur in goede staat en het dak stabiel genoeg om het extra gewicht aan te kunnen?
- Is de dakbedekking (roofing, epdm…) nog in goede staat?
- Het dak moet voldoende geïsoleerd zijn en asbestvrij zijn (zowel de bedekking als het onderdak).
HOEVEELHEID
- Meestal wordt het aantal zonnepanelen afgestemd op jouw verbruik. Voor een gemiddeld huishouden is dit +/- 4000 WP voor +/- 3500kWh. Je zal sowieso echter nog stroom van het net moeten halen (tot 70%), bvb. in de winter. Anderzijds kan teveel zonnepanelen plaatsen eigenlijk geen kwaad, zeker indien je in de toekomst een elektrische wagen of een warmtepomp gaat installeren. Voor het deel dat je teveel injecteert kan je een injectievergoeding krijgen van de leverancier.
- Vooraleer met zonnepanelen te starten, kan je best ook even je eigen verbruik analyseren en aanpakken (bv. LED’s, A+++ toestellen…)
VOORDELEN
- Goedkope elektriciteit, minder last van prijsstijgingen, snelle terugverdientijd
- Beter voor het klimaat, minder CO2-uitstoot
- Opwaardering van de woning
- Groter bewustzijn tot zelfconsumptie (= minder piekbelasting op het net)
- Bijdragen aan lokale elektriciteitsproductie
PRAKTISCH AAN DE SLAG
Is jouw dak geschikt voor de installatie van zonnepanelen? Check het via de Zonnekaart.
Met de hulp van de Mijn VerbouwLening en de Mijn VerbouwPremie kan je financieel ondersteund worden.
Momenteel is er ook nog een premie voor wie zonnepanelen legt.
Via het groepsaanbod zon kunnen we je ook verder op weg helpen met een vooraf geselecteerde aannemer.
Bekijk hier ons volledig aanbod energetisch renoveren.