Mag de huurprijs geïndexeerd worden? Hoeveel bedraagt de huurwaarborg? En heb je recht op een huurpremie of huursubsidie?
We geven je graag een antwoord op al deze financiële vragen bij huren van een woning.

Huurprijs

De overeengekomen huurprijs wordt vastgelegd in het huurcontract, net zoals de jaarlijkse indexering. Dit betekent dat de verhuurder de huurprijs jaarlijks mag aanpassen aan de dan geldende index
Uitzondering: De huurprijs mag niet of beperkt geïndexeerd worden voor woningen met een EPC-label D, E of F, aan te tonen via een geldig EPC.
Deze beperking geldt tot 30/09/2023.

Huurwaarborg

Bij het ondertekenen van een huurcontract wordt er een huurwaarborg van 3 maanden huur gevraagd.
Deze wordt op een geblokkeerde rekening geplaatst, op naam van de huurder, met als doel de verhuurder(s) te beschermen tegen eventuele schade veroorzaakt door de huurder.

Bij problemen om de huurwaarborg te betalen, kom je eventueel in aanmerking voor een huurwaarborglening via het Vlaams woningsfonds.

Premies en subsidies

Ben je ingeschreven op de wachtlijst voor een sociale huurwoning bij de woonmaatschappij en voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor de Vlaamse huurpremie.

Je komt eventueel in aanmerking voor een Vlaamse huursubsidie indien:

  • je bent verhuisd van een slechte of onaangepaste woning naar een goede, aangepaste huurwoning op de private huurmarkt;
  • je bent verhuisd naar een woning van je woonmaatschappij;
  • je voordien dakloos was en nu een huurwoning betrekt;

Tot slot heb je als huurder recht op vermindering van onroerende voorheffing wanneer je 66 % invaliditeit geniet of als je 2 personen ten laste hebt.

Meer info en hulp? 

Neem contact op met de woon- en energieadviseur van jouw gemeente.