Een warmtepomp plaatsen is meestal de laatste stap in jouw energetische renovatie.

WERKING

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte uit de lucht, bodem of grondwater te halen. Deze warmte brengt de warmtepomp op een zeer efficiënte manier naar een hoge temperatuur.
Voor 1 gebruikte kW elektriciteit krijg je 3 à 4 kW warmte terug met een luchtwarmtepomp, 5 à 6 kW warmte met een bodemwarmte systeem.

TYPES

  • Een lucht-lucht warmtepomp is de eenvoudigste en goedkoopste manier. Deze installatie heeft een binnen- en een buitenunit en wordt vaak gebruikt als bijverwarming of als koeling. Als verwarming is dit echter moeilijk toepasbaar. Het systeem heeft een kleiner vermogen, een lager rendement en zorgt voor een vrij hoog elektriciteitsverbruik. Dit type is enkel geschikt voor een kleine goed geïsoleerde of passieve woning. Verwarm je enkel elektrisch, dan is dit systeem een goede aanvulling.  
  • Een lucht-water warmtepomp heeft een binnen- en buitenunit en geeft de warmte uit de buitenlucht af aan het water dat circuleert in je verwarmingssysteem. Het rendement is iets beter dan bij een lucht-lucht warmtepomp, maar ligt ook hier wat lager in de winter.
  • Een grond-water of geothermische warmtepomp onttrekt warmte aan de bodem en geeft die af aan het water van je verwarmingssysteem. De bodemtemperatuur blijft ongeveer constant waardoor het rendement hoog is. In de zomer kan je er kostenefficiënt mee koelen. Je gebruikt dan enkel de circulatiepomp.
  • Hybride warmtepomp: Het is niet altijd mogelijk of wenselijk om gasverwarming af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat je net een nieuwe gascondensatieketel installeerde of je huis is nog niet geschikt om te verwarmen op lage temperatuur. Een hybride warmtepomp kan een oplossing bieden. Het is een kleine warmtepomp die geschakeld wordt met de centrale verwarmingsketel. De twee systemen zijn zodanig geconfigureerd dat het apparaat dat op dat moment de woning het meest efficiënt kan verwarmen, automatisch wordt geactiveerd.  
  • Condensatieketel: Het aanschaffen van een nieuwe condensatieketel is geen goede ecologische keuze.   Een goede isolatie van de buitenschil en geschikte radiatoren (warmte afgifte systemen) genieten nog steeds de voorkeur. Ga je verbouwen, kies dan voor radiatoren die een lage temperatuur nodig hebben. Zo ben je klaar voor de toekomst. 

VOORWAARDEN

  • Zorg eerst voor een goede isolatie van je woning en maak nadien een keuze in verwarming. Een verwarmingssysteem is het zuinigst in combinatie met een goede isolatie.
  • Let er bij de keuze van de warmtepomp op of de aansluiting driefasig of monofasig is. Ben je op weg naar een volledige elektrificatie van je woning, inclusief elektrisch rijden? Bekijk dan of een driefasige aansluiting nuttig is.
  • Voorzie voldoende ruimte voor de boiler van het sanitair warm water of voor het buffervat. Een buffervat zorgt ervoor dat warmte langdurig kan opgeslagen worden. Dit zorgt voor minder start en stops wat de werking van de warmtepomp ten goede komt.
  • Voor de luchtwarmtepomp, die de warmte uit de buitenlucht haalt, moet een warmtewisselaar op het dak, tegen de gevel of in de tuin geplaatst worden.  De warmtewisselaar is vaak een rechthoekige bak met ventilator. 
  • Voor de geothermische warmtepomp, die de warmte uit de bodem haalt, moet geboord of ingegraven worden waarvoor ruimte bij de woning nodig is. Dit maakt de bodemwarmtepomp vooral geschikt voor woningen met een tuin.
  • Een geothermische warmtepomp of warmtepomp op lucht-water moet je combineren met lagetemperatuurverwarming. Dat kan je doen door vloer- of wandverwarming, groter gedimensioneerde radiatoren (let op soms tot 3 keer zo groot) of ventilo-convectoren die op lage temperatuur werken.

VOORDELEN?

  • Meer besparen op je energiefactuur.
  • Beter voor het klimaat, minder CO2-uitstoot.
  • Opwaardering van de woning.

Praktisch aan de slag

Met de hulp van de Mijn VerbouwLening en de Mijn VerbouwPremie kan je financieel ondersteund worden.
Je kan ook hulp krijgen bij de keuze en uitvoering van je energetische renovatie via het gemeentelijk groepsaanbod renovatie
Inschrijven voor advies specifiek voor het plaatsen van een warmtepomp vind je hier

Heb je nog een oude stookolietank? Laat deze voordelig verwijderen via het groepsaanbod stookolietanksanering.

Bekijk hier ons volledig aanbod energetisch renoveren.