De thuisbatterij of opslagbatterij, gebruik je in combinatie met zonnepanelen en is een manier om de kost van je verbruik te optimaliseren.

WERKING ?

  • Wekken jouw zonnepanelen meer zonnestroom op dan je op dat ogenblik verbruikt, dan gaat de stroom eerst naar de thuisbatterij. Als de batterij vol is, gaat de zonnestroom naar het elektriciteitsnet.
  • Is er weinig of geen zon, dan verbruik je eerst de opgeslagen zonnestroom. Pas nadien wordt er stroom van het net afgenomen.

KOSTPRIJS?

De kostprijs van een thuisbatterij met capaciteit 4 à 8kW Lithium-ion batterijen is ongeveer 1.100 euro/kWh inclusief plaatsing

VOORDELEN?

  • Een batterij levert (goedkope) groene stroom op een moment dat er in huis heel veel elektriciteit wordt verbruikt. Dat betekent dat je op die momenten minder zal betalen, zeker met een dynamisch tarief waarbij de elektriciteitsprijzen van uur tot uur variëren. Op die manier moet je ook minder stroom van het net halen.
  • Een thuisbatterij vlakt piekverbruiken af en biedt extra voordelen naar het toekomstige capaciteitstarief toe.

NADELEN?

  • Thuisbatterijen zijn relatief duur. Naar verwachting zullen de prijzen van Lithium-ion batterijen in de komende jaren dalen waardoor dit interessanter wordt.
  • De stroom kan enkele uren tot dagen gestockeerd worden. Het biedt geen oplossing om de winter te overbruggen.

TIP

Installeer je zonnepanelen en wil je nog niet investeren in een thuisbatterij, kies dan nu al voor een hybride omvormer. 

Toekomstige evoluties

BATTERIJ VAN DE ELEKTRISCHE WAGEN

  • De elektrische wagen kan als thuisbatterij dienen om overtollige zonne-energie op te slaan en de woning van stroom te voorzien (Vehicle-to-Home of V2H). Dit is echter niet bij elk model van wagen mogelijk.
  • De batterij van een elektrische wagen heeft een gemiddeld vermogen van 63 kWh. Als je weet dat het verbruik van een woning ongeveer 5 tot 10 kWh per dag bedraagt, dan kan je gemakkelijk een deel van deze batterij gebruiken en alsnog voldoende ver met de wagen rijden tot de batterij leeg is. De batterij is veel groter dan de thuisbatterij, waardoor je meer groene stroom overdag kan opladen die je 's avonds verbruikt.
  • Voor het gebruik van de autobatterij als thuisbatterij heb je een bidirectionele laadpaal nodig.

Praktisch aan de slag

Financiële ondersteuning is mogelijk via de Mijn VerbouwLening en de Mijn VerbouwPremie.
De provincie heeft een groepsaanbod thuisbatterijen.

Bekijk hier ons volledig aanbod energetisch renoveren.