Het vervangen van ramen zorgt niet enkel voor een comfortverhoging, het zorgt eveneens voor een verlaging van de energiefactuur. 

 

VERVANGEN VAN GLAS

Indien de raamprofielen nog in goede staat zijn, is het soms mogelijk om enkel het glas te vervangen door nieuw hoogrendementsglas. Laat een aannemer nagaan of de bestaande profielen hiervoor in aanmerking komen.

VERVANGEN VAN HET BUITENSCHRIJNWERK

Bij het vervangen van het buitenschrijnwerk heb je voor de raamprofielen de keuze uit PVC, hout of aluminium. Er zijn aan elk type profiel voor-en nadelen verbonden. Hout vraagt meer onderhoud en zal, zeker aan de zuidzijde, meer uitzetten. PVC heeft een betere isolatiewaarde.

Alvorens het buitenschrijnwerk te vervangen, denk je best ook al eens na over de bestaande muren. Is er een mogelijkheid om aan te sluiten op de bestaande of toekomstige muurisolatie? Het kan interessant zijn om het raam alvast naar voren te plaatsen zodat het later naadloos kan aansluiten op de muurisolatie. Een alternatieve aanpak is om tijdelijk gebruik te maken van een randprofiel in afwachting van de plaatsing van de muurisolatie. Zo vermijd je een koudebrug. 

VOORWAARDEN

Nieuwe ramen in droge ruimtes zoals bv. de slaapkamer moeten voorzien worden van ventilatieroosters. Kies je voor een mechanische ventilatie met warmterecuperatie (systeem D) dan zijn raamroosters niet nodig.

Door ventilatieroosters te installeren, vermijd je bovendien vocht op muren en koudebruggen.

Voor ramen waarvan de vensterbank zich op een hoogte van minder dan 90 cm boven de grond bevindt, is het verplicht om veiligheidsglas te gebruiken. 

ALTERNATIEVEN

Voorzetraam: Een voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenkant tegen een bestaand houten raamwerk of in een apart raamkader geplaatst, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat.

Isolerende raamfolie: Deze warmtereflecterende folie wordt direct op het glas geplakt. Het energiebesparend effect is eerder beperkt en de prijs ligt in de buurt van nieuwe HR++ beglazing.

Isolerende gordijnen: Dubbele plissé gordijnen, met een speciale warmtereflecterende aluminium coating, isoleren goed in vergelijking met verschillende soorten raambekleding.

Monumentenglas: Dit glas is bestemd voor bouwkundig erfgoed. Het lijkt op oud glas en is vrij dun waardoor het in de bestaande ramen kan geplaatst worden.

VOORDELEN?

  • Tot 15 % besparing op de energiefactuur
  • Beter voor het klimaat, minder CO2-uitstoot
  • Opwaardering van de woning
  • Beter comfort, zowel in de zomer (minder opwarming) als in de winter (minder afkoeling)

Praktisch aan de slag

Er is een financiële ondersteuning via de Mijn VerbouwLening en de Mijn VerbouwPremie.

Je kan je aanmelden specifiek voor glas- of raamvervanging via deze link.
Je kan ook hulp krijgen bij de keuze en uitvoering van je energetische renovatie via het gemeentelijk groepsaanbod renovatie.

Je kan je aanmelden specifiek voor glas- of raamvervanging via deze link.

Bekijk hoe een glasvervanging in zijn werk gaat via het groepsaanbod renovatie.

Bekijk het volledig aanbod energetisch renoveren.