Er zijn verschillende mogelijkheden van muurisolatie.
WERKING
Net zoals een trui jouw lichaam warm houdt tijdens koude wintermaanden, zorgt ook muurisolatie voor een warmere woning. In de zomer zorgt een goede muurisolatie dan weer voor een koele woning.
HOE?
- Spouwmuurisolatie
- Dit is de goedkoopste oplossing en wordt best uitgevoerd door een aannemer erkend volgens de STS 71-1.
- Aan de buitenkant worden op ongeveer een meter afstand van elkaar kleine gaatjes in de voegen van de gevel geboord. Via deze gaatjes injecteert de aannemer isolatiemateriaal in de spouw, waarna de openingen weer netjes worden afgedicht.
- Buitenmuurisolatie
- Voor buitenmuurisolatie zijn er verschillende mogelijkheden:
- afgewerkt met pleister;
- afgewerkt met steenstrips (kan ook in prefab-panelen);
- gemonteerd met een regelwerk en afgewerkt met hout, zink, pannen, leien,…
- Voor buitenmuurisolatie zijn er verschillende mogelijkheden:
WELKE DIKTE?
- Zorg voor een goede isolatie met een U-waarde van 0,24 W/m², of een R-waarde van 4,2 m² K/W. Om te voldoen aan de huidige EPC-normen is muurisolatie van minimum 10 tot 16 cm aan te raden, afhankelijk van het type (16 cm bij minerale wol).
- Het rooilijndecreet van 2009 maakt het mogelijk om de bouwlijn voor bestaande woningen met 26 cm te overschrijden voor het aanbrengen van buitenisolatie inclusief afwerking. Staat de muur op de rooilijn, dan is de uitbreiding maximaal 14 cm.
VOORWAARDEN?
- Spouwmuurisolatie
- De spouw moet minstens 5 cm breed zijn. De meeste spouwmuren dateren van na 1945 en komen vaak zelfs pas voor na 1970. De breedte is meestal zichtbaar aan een deur, een raamopening, op zolder of bij rolluikkasten. Er is een binnenmuur van 14 cm en een gevelsteen van 9 cm dus moet je in totaal (23 + 5) minstens 28 cm meten. De spouw is te herkennen aan gevelstenen zonder ‘kopse’ kanten en open stootvoegen of verluchtingsroostertjes.
- De gevel moet in goede staat zijn, vorstbestendig en niet geverfd, tenzij de verf dampopen is. Er gebeurt best eerst een inspectie van de spouw (volgens STS 71-1) voor het meten van de dikte en de zuiverheid met behulp van een endoscopie-camera. Dit voert de aannemer uit tijdens een voorafgaand plaatsbezoek.
- Ook bij buitenisolatie kan het interessant zijn om eerst de spouw te vullen met isolatiemateriaal.
- Buitenmuurisolatie
- Het aanbrengen van buitenisolatie en/of nieuwe gevelafwerking is altijd vergunningsplichtig bij voorgevels. Bij de andere gevels ga je dit best na bij de gemeente.
- In de meeste gevallen wordt de afwerking aan de bestaande gevel bevestigd en is er dus geen bijkomende fundering mogelijk.
- Worden er isolatieplaten gebruikt, dan mogen op de gevel geen oneffenheden voorkomen die groter zijn dan 1 cm per strekkende meter. Er zijn wel combinaties van isolatieplaten met aangelijmde glaswol op de markt. De glaswollaag kan dan eventueel de kleine oneffenheden opvangen.
- Om koudebruggen te vermijden hanteer je best volgende regels:
- Ter hoogte van de aansluitingen met het schrijnwerk moet de isolatie tot tegen het schrijnwerk geplaatst worden. Wanneer het bestaande schrijnwerk behouden blijft, kan het metselwerk aan de zijkanten en bovenaan een 5-tal cm verwijderd worden. Al betekent dit ook een risico voor schade aan de ramen.
- Verwijder dorpels of vervang ze, al dan niet door aluminium dorpels. Vervang je ook het schrijnwerk, dan worden veel van die aansluitingen opgelost door het nieuwe schrijnwerk naar voren te zetten zodat dit gelijk staat met het oude metselwerk.
- Zorg er steeds voor dat je kan aansluiten op de dakisolatie, al dan niet door het voorzien van een grotere oversteek aan het dak.
- Bij vloeren op volle grond kan de koudebrug grotendeels weggewerkt worden door de isolatie een stuk door te trekken onder het maaiveld.
VOORDELEN?
- Een besparing tot 20 % op de energiefactuur.
- Beter voor het klimaat, minder CO2-uitstoot.
- Opwaardering van de woning.
- Beter comfort, zowel in de zomer (minder opwarming) als in de winter (minder afkoeling).
Praktisch aan de slag
Raadpleeg de Mijn VerbouwLening en de Mijn VerbouwPremie voor financiële ondersteuning.
Je kan ook hulp krijgen bij de keuze en uitvoering voor de energetische renovatie van je gevel Informatie en je inschrijven via het gemeentelijke groepsaanbod renovatie vind je hier.
De meest eenvoudige manier om je muur te isoleren, is spouwmuurisolatie. Je kan hier bekijken hoe het in zijn werk gaat.
Bekijk hier ons volledig aanbod energetisch renoveren.