Zonder dakisolatie vliegen de euro's door ramen en deuren.

Hoog tijd dus om hierin te investeren. Zeker met de hulp van de Mijn VerbouwLening en de Mijn VerbouwPremie is het een haalbare kaart.
Je kan ook hulp krijgen via het gemeentelijk groepsaanbod renovatie.

WERKING

Net zoals een warme trui ervoor zorgt dat jouw lichaam beter warm blijft, houdt ook de isolatie in het dak jouw woning beter warm. In de zomer zorgt een goede dakisolatie ervoor dat je woning koeler blijft.

Bij isolatie hoort ook een dampscherm en een onderdak.

Een dampscherm zorgt er voor dat er geen vochtige lucht in de isolatie kan dringen. Wanneer dit wel gebeurt, schaadt dit niet alleen de isolatie, maar zal die ook minder goed isoleren.

Het onderdak vormt een beschermende laag tussen tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Het beschermt het isolatiemateriaal en de onderliggende dakconstructie tegen indringing van vocht, stof en wind.

Wat is nu het verschil tussen beide? Het dampscherm houdt damp vanuit de binnenzijde van de woning tegen (de warme kant van de isolatie) en het onderdak houdt vocht vanaf de koude zijde tegen (insijpelend regenwater, stuifsneeuw).

HOE?

  • Hellend dak
    • Binnenkant: Goedkoopste oplossing die je zelf kan uitvoeren. Zorg echter dat je isolatie goed kan aansluiten op de muurisolatie om luchtlekken en koudebruggen te vermijden.
    • Buitenkant: Zgn. sarkingdak, waarbij de bestaande binnenafwerking behouden blijft. De dakbedekking wordt verwijderd en op een nieuwe structuur geplaatst. Hierdoor wordt het dak hoger. Ook hier moeten de aansluitingen op de muurisolatie verzorgd worden. Een professionele aannemer is noodzakelijk.
    • De onderzijde werk je af met een dampscherm.
  • Plat dak
    • Een plat dak wordt het beste aan de bovenkant geïsoleerd. Isolatie aan de onderkant kan aanleiding geven tot condens met rottend hout of schimmelvorming tot gevolg.
    • Een wat afwijkend systeem is het zgn. omkeerdak waarbij de isolatie geplaatst wordt bovenop de bestaande dakdichting. Dit is mogelijk wanneer de dakbedekking nog in goede staat is, voldoende vlak ligt en extra belastingen aankan. Op de dakbedekking wordt een waterbestendige isolatieplaat (XPS) geplaatst. Die wordt dan weer voorzien van ballast. Let op: Door de verhoging van het dak moeten ook de opstanden voldoende hoog zijn.
  • Zoldervloer of plafond isoleren:
    • Dit is ideaal als je de zolder niet als woon- werk- of slaapruimte gebruikt en je de zolder met een luik of deur kunt afsluiten. Je hebt minder materiaal nodig dan bij isolatie van het schuine dak en het is eenvoudiger zelf te doen. Je kan werken tussen het houten regelwerk met minerale wol of op de (effen) vloer met drukvaste isolatieplaten.

WELKE DIKTE?

Zorg voor een goede isolatie met een U-waarde van 0,24 W/m², of een R-waarde van 4,5 m² K/W. Om te voldoen aan de huidige EPC-normen is een dakisolatie in het hellend dak van minimum 12 tot 18 cm aan te raden, afhankelijk van het type (18 cm bij minerale wol).

VOORWAARDEN?

Isolatie van het dak kan altijd. Een onderdak is noodzakelijk om dakisolatie aan de binnenkant correct te plaatsen. Zijn de dakpannen of leien zichtbaar, dan is er geen onderdak aanwezig en moet je nog een volledige dakstructuur voorzien. In dat geval is een sarkingdak (langs de buitenzijde isoleren) een voor de hand liggende oplossing. 

VOORDELEN?

  • Tot 25% besparing op de energiefactuur
  • Beter voor het klimaat, minder CO2-uitstoot
  • Opwaardering van de woning
  • Beter comfort, zowel in de zomer (minder opwarming) als in de winter (minder afkoeling)

IK WIL PRAKTISCH AAN DE SLAG

Er is een premie wanneer je zelf je dak isoleert.

Gratis advies en hulp bij offertes vind je hier.

Bekijk hier ons volledig aanbod energetisch renoveren