Heeft jouw woning een slechte energieprestatie? Ben je van plan het EPC-label binnen een termijn van 5 jaar te verbeteren? Dan kan je via de Vlaamse Overheid een bijkomende premie ontvangen. Hieronder kan je meer informatie terugvinden.

Algemene voorwaarden

  • De EPC-labelpremie is er voor alle eigenaars.
  • Sloop en heropbouw van de woning komen niet in aanmerking.
  • Het bedrag van de premie is afhankelijk van het behaalde EPC-label na renovatie.
  • De premie kan in schijven worden verkregen.

Renoveer je binnen de 5 jaar jouw woning en kom je in aanmerking voor een premie voor label C, dan heb je ook recht op een bijkomende premie voor het behalen van label B (en eventueel daarna nogmaals voor het behalen van label A) binnen dezelfde periode van 5 jaar. De bijkomende premie is in dit geval gelijk aan het verschil tussen de premie voor het nieuw behaalde label en de al verkregen premie. 

Bedrag van de premie

Premie vanaf 1 januari 2025

Hoe vraag je de premie aan?

De aanvraagprocedure bestaat uit 2 stappen:

  1. Laat een start-EPC opmaken waaruit blijkt dat de woning een slechte energieprestatie heeft (E of slechter voor een woning en D of slechter voor een wooneenheid). De EPC-labelpremie activeer je via de website van Fluvius
  2. Na activatie heb je 5 jaar de tijd om een nieuw EPC te laten opmaken waaruit blijkt dat jouw woning minstens label C behaalt (B voor een wooneenheid). Na opmaak van het nieuwe EPC heb je 12 maanden om de premie aan te vragen. De aanvraag én uitbetaling verloopt ook via Fluvius.

Vanaf 1 januari 2025 gebeurt de aanvraag via het loket van de Mijn Verbouwpremie. De premie is dan enkel nog voor eigenaars. De hoogte van de premie voor eigenaar-bewoners wordt bekeken zoals bij de inkomenscategorieën van de Mijn Verbouwpremie.

Geen idee welk EPC-label jouw woning heeft?

Je kan het EPC-label berekenen via de “test jouw EPC-tool" van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Meer info vind je ook terug op de website van Fluvius