De lucht en de omgeving binnenskamers noemen we 'het binnenmilieu'. De kwaliteit van het binnenmilieu is belangrijk, zeker als je bedenkt dat we tot 85 % van onze tijd binnenshuis doorbrengen, driekwart daarvan in de eigen woning. Bovendien zijn het juist de meest gevoelige personen zoals zeer jonge kinderen, ouderen of zieken die de meeste tijd binnenshuis doorbrengen.

Het binnenmilieu is meestal zelfs ongezonder dan de omgeving buiten (het buitenmilieu). Een ongezond binnenmilieu kan gezondheidsklachten zoals luchtwegklachten, allergieën, irritatie van neus- en keelslijmvlies, vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.

Welke factoren beïnvloeden de binnenlucht?

Het gebouw zelf nl. een slecht werkend verwarmingstoestel, onveilige ramen of ondoordacht materiaalgebruik bij nieuwbouw of renovatie, gebrekkige isolatie of dakbedekking kunnen aan de basis liggen van vocht- en schimmelproblemen.

Het gedrag van de bewoner door bvb. het gebruik van bepaalde producten, roken, kaarsen, geurproducten, drogen van de was, koken zonder dampkap, niet voldoende ventileren na het nemen van een douche,….

Ook de buitenlucht kan een invloed hebben op het binnenmilieu.

Heeft het binnenmilieu een effect op jouw gezondheid?

De Vlaming brengt gemiddeld 85% van zijn of haar tijd binnen door en dat vooral in de eigen woning is. De binnenlucht die je gedurende al die tijd inademt, kan een invloed hebben op je gezondheid en welzijn. De lucht binnen kan van slechtere kwaliteit zijn dan de buitenlucht. 

Als je de lucht in je woning niet voldoende ververst, stapelen vocht en schadelijke stoffen zich op in de woning. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen.

3 vuistregels voor een gezonde binnenlucht

  1. Beperk vervuilende stoffen
  2. Vermijd CO-vergiftiging
  3. Zorg elke dag voor verse lucht in huis

Bekijk hier het filmpje van het Departement Zorg.

Meer weten?
Op de website van het Departement Zorg vind je allerhande advies over een gezonde binnenkwaliteit in zowel woningen als scholen, kinderopvang, lokale dienstencentra,…